Zglob koljena: česti problemi i mogućnosti liječenja

Uvod

Zglob koljena jedan je od najvećih i najsloženijih zglobova u ljudskom tijelu. Ima ključnu ulogu u održavanju naše težine, omogućavanju kretanja i stabilnosti. Međutim, zbog svoje stalne upotrebe i velike nosivosti, zglob koljena je osjetljiv na razne probleme i ozljede. U ovom ćemo članku istražiti uobičajene probleme koji mogu utjecati na zglob koljena, uključujući njihove uzroke, simptome i dostupne mogućnosti liječenja.

1. Osteoartritis koljena

Osteoartritis koljena je degenerativna bolest zglobova koja prvenstveno zahvaća hrskavicu koljena. Nastaje kada se zaštitna hrskavica koja štiti krajeve kostiju postupno troši, što dovodi do boli, upale i smanjene pokretljivosti. Uobičajeni uzroci osteoartritisa koljena uključuju starenje, pretilost, prekomjernu upotrebu zglobova, prethodne ozljede i genetiku.

Simptomi osteoartritisa koljena mogu uključivati ​​ukočenost zglobova, oticanje, osjetljivost, osjećaj škrgutanja tijekom pokreta i smanjen opseg pokreta. Mogućnosti liječenja osteoartritisa koljena obično su usmjerene na kontrolu boli, smanjenje upale i poboljšanje funkcije zgloba. To može uključivati:

 • Vježbanje i fizikalna terapija: Specifične vježbe i tehnike fizikalne terapije mogu pomoći u jačanju mišića oko zgloba koljena, poboljšati fleksibilnost i smanjiti bol.
 • Lijekovi: Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), analgetici i injekcije kortikosteroida mogu se propisati za kontrolu boli i upale.
 • Kirurške intervencije: U uznapredovalim slučajevima mogu se preporučiti kirurški zahvati kao što su artroskopija, osteotomija ili zamjena koljena kako bi se ublažila bol i obnovila funkcija zgloba.

2. Ozljede ligamenata koljena

Koljeno podupiru četiri glavna ligamenta: prednji križni ligament (ACL), stražnji križni ligament (PCL), medijalni kolateralni ligament (MCL) i lateralni kolateralni ligament (LCL). Ovi ligamenti osiguravaju stabilnost zgloba koljena i pomažu u kontroli njegovog opsega pokreta. Međutim, skloni su ozljedama, osobito tijekom aktivnosti koje uključuju nagla zaustavljanja, promjene smjera ili izravan udarac u koljeno.

Uobičajene ozljede ligamenta koljena uključuju pucanje ACL-a, pucanje PCL-a, pucanje MCL-a i pucanje LCL-a. Simptomi mogu uključivati ​​jaku bol, oteklinu, nestabilnost, otežano hodanje i pucketanje ili pucketanje u trenutku ozljede. Mogućnosti liječenja ozljeda ligamenta koljena ovise o težini i mogu uključivati:

 • Konzervativno liječenje: Za manje ozljede ligamenata ili djelomične pukotine, kombinacija mirovanja, fizikalne terapije, stezanja i protuupalnih lijekova može biti dovoljna za oporavak.
 • Kirurška rekonstrukcija: Potpuna poderotina ili značajne ozljede ligamenata često zahtijevaju kiruršku intervenciju. Postupci rekonstrukcije ACL i PCL uključuju zamjenu oštećenog ligamenta transplantatom za vraćanje stabilnosti i funkcije.

3. Suze meniskusa

Menisci su klinovi hrskavice u obliku slova C koji se nalaze s unutarnje (medijalne) i vanjske (lateralne) strane zgloba koljena. Djeluju kao amortizeri, pomažu raspodijeliti težinu i smanjuju trenje između kostiju. Raspucanja meniskusa obično se javljaju tijekom aktivnosti koje uključuju uvijanje ili rotiranje koljena tijekom nošenja težine.

Simptomi pucanja meniskusa mogu uključivati ​​bol, oteklinu, ukočenost, osjećaj stezanja ili hvatanja i poteškoće u potpunom ispružanju ili savijanju koljena. Mogućnosti liječenja puknuća meniska mogu uključivati:

 • Nekirurško liječenje: U nekim slučajevima, konzervativni tretmani poput odmora, leda, fizikalne terapije i protuupalnih lijekova mogu učinkovito ublažiti simptome i pospješiti izlječenje.
 • Kirurški popravak ili uklanjanje: Ovisno o položaju, veličini i težini pukotine, može se preporučiti popravak meniska ili djelomična meniscektomija da se ili saši i sačuva meniskus ili da se podrezuje otrgnuti dio kako bi se ublažili simptomi.

4. Patelofemoralni bolni sindrom

Patelofemoralni bolni sindrom, poznat i kao trkačko koljeno, stanje je koje karakterizira bol na prednjem dijelu koljena, oko patele (čašice). Često se javlja zbog neravnoteže u silama koje djeluju na patelu tijekom kretanja, što dovodi do iritacije i upale okolnog tkiva.

Uobičajeni uzroci sindroma patelofemoralne boli uključuju pretjeranu upotrebu, neravnotežu mišića, neusklađenost patele i lošu biomehaniku. Simptomi mogu uključivati ​​tupu bol oko čašice koljena, bol tijekom hodanja ili trčanja nizbrdo, poteškoće pri čučnjenju ili klečanju i oticanje. Mogućnosti liječenja sindroma patelofemoralne boli mogu uključivati:

 • Terapija RIŽOM: odmor, led, kompresija i podizanje mogu pomoći u smanjenju boli i otekline.
 • Fizikalna terapija: Vježbe jačanja mišića kvadricepsa i kuka, istezanje i poboljšanje položaja donjih udova mogu ublažiti simptome i spriječiti ponovnu pojavu.
 • Kirurške intervencije: U rijetkim slučajevima kada konzervativne mjere ne uspiju, mogu se razmotriti kirurški zahvati kao što su artroskopija ili operacija ponovnog postavljanja za rješavanje temeljnih strukturalnih problema.

5. Burzitis

Burze su male vrećice ispunjene tekućinom koje se nalaze po cijelom tijelu, uključujući oko zgloba koljena. Djeluju kao jastuci, smanjujući trenje između tetiva, ligamenata i kostiju. Bursitis se javlja kada se te burze upale, često zbog ponavljajućih pokreta, izravne ozljede koljena ili temeljnih stanja kao što su reumatoidni artritis ili giht. Simptomi burzitisa koljena mogu uključivati ​​lokaliziranu bol, oteklinu, osjetljivost, toplinu i ograničenu pokretljivost. Mogućnosti liječenja burzitisa koljena obično imaju za cilj smanjiti upalu i ublažiti simptome. To može uključivati:

 • Odmor i modifikacija aktivnosti: Izbjegavanje aktivnosti koje pogoršavaju burzu i osiguravanje odgovarajućeg odmora kako bi se omogućilo zacjeljivanje.
 • Lijekovi: Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i injekcije kortikosteroida mogu pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Fizikalna terapija: vježbe istezanja i jačanja, kao i tehnike za poboljšanje zglobne mehanike, mogu se propisati kako bi se ublažili simptomi i spriječilo ponovno pojavljivanje.
 • Kirurška drenaža: U rijetkim slučajevima kada je burzitis otporan na konzervativno liječenje i burza postaje ozbiljno natečena i inficirana, može biti potrebna kirurška drenaža.

6. Tendonitis koljena

Tendonitis se odnosi na upalu tetiva, koje su debele niti tkiva koje povezuju mišiće s kostima. U zglobu koljena može biti zahvaćeno nekoliko tetiva, uključujući tetivu patele (koja povezuje čašicu koljena s potkoljeničnom kosti) i tetivu kvadricepsa (povezuje mišiće kvadricepsa s čašicom koljena).

Uobičajeni uzroci tendonitisa koljena uključuju prekomjerno opterećenje, ponavljajuće pokrete, nepravilnu biomehaniku i naglo povećanje tjelesne aktivnosti. Simptomi mogu uključivati ​​lokaliziranu bol, oteklinu, osjetljivost i poteškoće s aktivnostima koje uključuju savijanje ili ispravljanje koljena. Mogućnosti liječenja tendonitisa koljena mogu uključivati:

 • Odmor i modifikacija aktivnosti: Izbjegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome i davanje vremena da tetive zacijele.
 • Lijekovi: Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i topikalni lijekovi protiv bolova mogu pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Fizikalna terapija: Mogu se preporučiti vježbe istezanja i jačanja, kao i tehnike za poboljšanje biomehanike i smanjenje opterećenja tetiva.
 • Kirurške intervencije: U teškim slučajevima kada konzervativne mjere ne uspiju, mogu se razmotriti kirurške mogućnosti poput debridmana ili popravka tetive.

7. Prijelomi koljena

Prijelomi koljena uključuju prijelom jedne ili više kostiju koje tvore zglob koljena, uključujući bedrenu kost, tibiju (potkoljeničnu kost) i patelu (čašicu koljena). Prijelomi mogu nastati zbog traumatskih ozljeda, padova ili nesreća s velikim udarcima.

Simptomi prijeloma koljena mogu uključivati ​​jaku bol, oteklinu, deformaciju, nemogućnost podnošenja težine i ograničen raspon pokreta. Mogućnosti liječenja prijeloma koljena ovise o vrsti, mjestu i težini prijeloma i mogu uključivati:

 • Imobilizacija: Za stabilizaciju prijeloma i pospješivanje zacjeljivanja može se koristiti gips, podupiranje ili upotreba udlage.
 • Kirurška fiksacija: U slučajevima kada je prijelom pomaknut ili nestabilan, operacija može biti potrebna da se kosti poravnaju i pričvrste vijcima, pločama ili šipkama.
 • Rehabilitacija: Nakon imobilizacije ili operacije, fizikalna terapija je ključna za vraćanje snage, pokretljivosti i funkcije zgloba koljena.

Zaključak

Zglob koljena osjetljiv je na razne probleme i ozljede zbog svoje složene strukture i zahtjeva koji se pred njega postavljaju. Razumijevanje uobičajenih problema koji mogu utjecati na koljeno, zajedno s njihovim uzrocima i mogućnostima liječenja , može pomoći pojedincima da donesu informirane odluke u vezi sa svojim zdravljem i potraže odgovarajuću medicinsku skrb. Ako imate bilo kakve simptome povezane s koljenom ili ste zabrinuti u vezi sa svojim koljenim zglobom, važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim radnikom za točnu dijagnozu i personalizirani plan liječenja.

Contents