What is pseudogout, and how does it differ from gout?

Pseudogout is the term that some people use to refer to calcium pyrophosphate deposition disease (CPPD), which occurs when calcium pyrophosphate crystals form and build нагоре в ставите и околните тъкани. CPPD е вид артрит, който представлява симптоми, подобни на тези на подагра.

подаграта също е вид артрит, но симптомите му са резултат от натрупване на различен тип кристал. Здравните специалисти може да се наложи да проверят кои кристали са налице, за да разграничат подагра и псевдогут.

Няма лечение за CPPD, но са налични лечения и човек може да предприеме стъпки у дома, за да управлява състоянието.

Тази статия обяснява какво е CPPD и как се различава от подагра. Той също така разглежда симптомите, причините, рисковите фактори и възможностите за лечение.

Какво е?

CPPD е вид артрит, който е болезнен и започва внезапно.

Възниква, когато кристалите на калциев пирофосфат се натрупват в ставите и тъканите, които ги заобикалят. Това натрупване причинява симптоми, които могат да изглеждат подобни на тези на подагра. Даградението обаче е резултат от различен тип кристал.

Фондацията за артрит (AF) гласи, че човек е по -вероятно да развие CPPD с напредване на възрастта. Почти половината от тези на възраст над 85 години са развили кристалите. Въпреки това, много хора нямат симптоми.

Без лечение човек може да изпита болезнени и тежки атаки или хронично възпаление и болка. С течение на времето CPPD може да доведе до увреждане на ставите и дългосрочно увреждане.

Въпреки че няма лечение за разтваряне на кристалите, човек може да приема лекарства, за да помогне за управление на симптомите.

Симптоми

Симптомите на CPPD могат да пристигнат внезапно и да продължат с дни или седмици. Те също могат да идват и си отиват.

Въпреки че обикновено засяга коленете, CPPD може да засегне и други стави, включително:

човек може да изпита пристъпи на симптоми, които включват:

 • Подуване
 • Болки в ставите
 • Сравнения

Засегнащата става също може да бъде топла на пипане.

С течение на времето CPPD може да доведе до дълготрайно възпаление и увреждане на ставите. Тези симптоми могат да изглеждат подобни на тези на ревматоиден артрит и остеоартрит и те могат да присъстват по всяко време.

Ако състоянието стане хронично, симптомите могат да включват:

 • Ставата Болка
 • Свързаност
 • възпаление
 • Намалена функция на ставите
 • Скованост и умора при събуждане
 • Подуване на ставата на ставата

Причини и рискови фактори

здравните специалисти не знаят точната причина за CPPD.

Въпреки това, човек е по -вероятно да развие CPPD С остаряването. Американският колеж по ревматология отбелязва, че CPPD засяга 3% от тези на 60 -те и 50% от тези на 90 -те си години.

Въпреки че може да се появи на всяка възраст, Американското дружество за операция на ръката (ASSH) заявява, че CPPD най -често се среща при мъже на възраст над 60 години.

CPPD се среща по -често при тези, които имат:

 • Член на семейството с CPPD
 • Разстройство на щитовидната жлеза
 • Бъбречната недостатъчност
 • Калциево разстройство
 • Разстройство на метаболизма на желязото

Състоянието може да се развие и в ставите след нараняване или хирургична процедура.

Домашно лечение

Няма лечение за CPPD. Изследователите тепърва ще открият начин да се отърват от кристалите, които причиняват състоянието.

Вместо това хората могат да работят със здравни специалисти, за да намалят честотата на атаките и да облекчат симптомите.

Ако се появи атака, ASSH предполага, че хората се опитват следното за облекчаване на симптомите:

 • Почивка на засегнатата става или ставите
 • Прилагане на кърпа -Поценен леден пакет за засегнатата става или ставите
 • Приемане на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен, индометацин или напроксен

хора, които имат беден Бъбречната функция, приемайте разредители на кръвта или има история на стомашните язви не са в състояние да приемат НСПВС. В тези случаи медицинският специалист може да източи ставната течност и да инжектира кортикостероид.

Освен това AF отбелязва, че някои храни могат да помогнат за борбата с възпалението. Хората могат да се опитат да включат много от следните храни в диетата си:

 • Плодове: Добрите опции включват череши, ягоди, малини и цитрусови плодове.
 • Риби: Хората могат да се опитат да се опитат Ядене на сьомга, херинга, риба тон, сардини, гребени и аншоа. Фасулът е особено богати на антиоксиданти.
 • Зехтин: Хората трябва да се стремят към 2–3 супени лъжици дневно.
 • Цели зърна: Те включват овесени ядки, кафяв ориз и киноа.
 • Зеленчуци Nightshade: Примерите включват патладжан, картофи, домати и червени чушки. Някои хора вярват, че тези храни задействат артрит, така че е най -добре да наблюдават симптомите, когато ги ядат.

Хората трябва да избягват преработените храни и тези с високо съдържание на наситени мазнини.

Медицинско лечение

Лекарите могат да предписват противовъзпалителни лекарства, за да помогнат при болката и подуването. Понякога те могат също да препоръчат инжекции с кортикостероиди или ниски дози колхицин, за да помогнат за предотвратяване на бъдещи атаки.

Различни медицински лечения са на разположение за хора с по -тежък CPPD и те работят чрез намаляване на подуването, което води до симптомите. Тези лечения включват:

 • Хидроксихлорохин
 • Метотрексат
 • anakinra

Ако никоя от тези лекарства не работи, a Лицето може да се наложи да се подложи на операция за поправяне или замяна на повредените стави или фуги.

CPPD спрямо подагра

AF отбелязва, че въпреки че подагра и CPPD са и двата вида артрит, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те, те са те имат различни причини.

подагра се появява, когато високите нива на пикочна киселина причиняват формиране на монозодиеви уратски кристали в и около ставата. Това причинява възпаление и увреждане на ставите. CPPD възниква, когато се образуват кристали на калциев пирофосфат и се натрупват в ставите и околните тъкани, което води до болка и възпаление.

В някои случаи може да се наложи здравен специалист да разгледа кристалите под микроскоп, за да даде a Правилна диагноза, тъй като симптомите могат да бъдат сходни.

И двете състояния започват с рязко начало на болезнени, подути и горещи стави. Въпреки това, подаграта обикновено засяга само една става. Това има тенденция да бъде големият пръст, но подаграта може да повлияе и на:

CPPD може да повлияе на една или повече стави, но симптомите са най -често срещани в коляното.

В някои случаи CPPD може да повлияе на гръбначните връзки, което може да доведе до болка, обикновено в шийния или гръден гръбначен стълб.

Диагнозата

Американският колеж по ревматология казва, че CPPD е предизвикателство за диагностициране, zenidol цени тъй като е толкова подобен на подагра и други видове артрит.

Ако лекарят е толкова подобен Подозира, че човекът има псевдогут, обикновено ще:

 • Попитайте за симптомите, например кога са започнали и колко дълго издържат
 • Попитайте за семейството и медицинското семейство на индивида и медицински История
 • Изобрете ставата с помощта на рентгенови лъчи или ултразвук, CT или MRI сканиране

Те могат също да използват игла, за да вземат малко количество течност от засегнатата Съвместно и го изпратете в лаборатория. Техниците ще търсят наличието на кристали на калциев пирофосфат.

перспектива

Няма лечение за CPPD, но хората могат да управляват състоянието, използвайки лекарства и настройки на начина на живот.

С течение на времето кристалите на калциев пирофосфат могат да причинят повече увреждане на ставата. В някои случаи това увреждане може да доведе до увреждане.

Q:

Може ли човек да предотврати CPPD?

Анонимен

A:

Използването на ниска доза колхицин и избягване на храни с високо съдържание на пурин, като червено месо и миди, може да помогне за предотвратяване на бъдещи атаки на псевдогут. Също така, ендокринните и метаболитните нарушения, като хиперпаратиреоидизъм, хипотиреоидизъм и хемохроматоза, могат да бъдат свързани с CPPD и трябва да се вземат предвид при оценката на CPPD. Лечението на тези основни условия може да помогне за предотвратяване на атаки на CPPD. Някои минерални дисбаланси, като твърде много калций или желязо или ниско ниво на магнезий, също могат да допринесат за началото на псевдогут и трябва да бъдат включени в диагностичната обработка на CPPD.

Brenda B. Spriggs, M.D., FACP, FACR , Mphanswers представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

кога да се свърже с лекар

всеки, който подозира, че има CPPD, трябва да говори с лекар възможно най -скоро.

Лекарят може да диагностицира или изключи CPPD и да помогне да се постави план за лечение, ако е необходимо. Без лечение, състоянието може да причини дългосрочни щети.

Обобщение

pseudogout е условие, че медицинската общност обикновено се отнася като CPPD. Това е вид артрит, който се случва, когато кристалите на калциев пирофосфат се натрупват в ставите и околните тъкани.

Лекарите не знаят какво причинява CPPD. Въпреки това, той обикновено се развива с напредване на възрастта. В някои случаи човек може да развие кристалите, но да не изпитва никакви симптоми.

Ако се появят симптоми, човек може да изпита подуване, болка и скованост на засегнатата става или ставите, което също ще бъде топло на пипане.

Няма лек за CPPD, но човек може да приема лекарства, които да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на бъдещи атаки. Ако настъпи атака, те трябва да почиват засегнатата става, да прилагат пакети с лед и да приемат облекчаване на болката.

Всеки, който подозира, че може да има CPPD, трябва да говори с лекар. Без лечение, състоянието може да причини дългосрочно увреждане на ставите.

 • Ревматоиден артрит
 • Болка/анестетика

Contents