Si funksionojnë penicilinat?

Penicilinat janë një grup ilaçesh antibakteriale që sulmojnë një gamë të gjerë të baktereve. Ata ishin ilaçet e para të këtij lloji që përdorën mjekët. Zbulimi dhe prodhimi i penicilinave kanë ndryshuar fytyrën e mjekësisë, pasi këto ilaçe kanë shpëtuar miliona jetë.

Kërpudhat e Penicillium janë burimi i penicilinës, të cilën njerëzit mund ta marrin me gojë ose përmes injeksionit.

Njerëzit në të gjithë globin tani përdorin gjerësisht penicilina për të trajtuar infeksionet dhe sëmundjet.

Fakte të shpejta në penicilinë

 • Penicilinat ishin antibiotiku i parë që përdorën mjekët.
 • Ekzistojnë disa antibiotikë në klasën e penicilinës.
 • Ekspertët e kreditojnë Aleksandrin Fleming me zbulimin e penicilinave.
 • Penicilina funksionon duke ndërhyrë në muret e qelizave të baktereve.
 • Më pak se 1 përqind e njerëzve janë në mënyrë të rrezikshme alergjike ndaj penicilinës.

Ata e bëjnë këtë duke vepruar drejtpërdrejt në peptidoglikane, të cilat luajnë një rol thelbësor strukturor në qelizat bakteriale.

Peptidoglikanët krijojnë një strukturë të ngjashme me rrjetën rreth membranës plazmatike të qelizave bakteriale, e cila rrit forcën e mureve të qelizave dhe parandalon që lëngjet e jashtme dhe grimcat të hyjnë në qelizë.

Kur një bakter shumëfishohet, vrimat e vogla hapen në muret e tij qelizore ndërsa qelizat ndahen. Peptidoglikanët e prodhuar rishtazi pastaj mbushin choco lite cfare eshte këto vrima për të rindërtuar muret.

Penicilinat bllokojnë strutet e proteinave që lidhin së bashku peptidoglikanet. Kjo parandalon që bakteri të mbyllë vrimat në muret e tij qelizore.

Ndërsa përqendrimi i ujit të lëngut përreth është më i lartë se ai brenda bakterit, uji nxiton nëpër vrimat në qelizë dhe shpërthen bakteret.

Historia

Njerëzit zakonisht i atribuojnë zbulimin e penicilinave Aleksandrit Fleming. Historia shkon se ai u kthye në laboratorin e tij një ditë në Shtator 1928 për të gjetur një pjatë Petri që përmbante baktere stafilokoku me kapakun e saj jo më në vend.

Pjata ishte kontaminuar me një myk blu-jeshil të quajtur Penicillium notatum. Fleming vuri në dukje se kishte një unazë të qartë përreth mykut, ku bakteret nuk kishin qenë në gjendje të rriteshin.

Duke zbuluar këtë myk dhe duke njohur përdorimin e tij, Fleming vendosi rrotat në lëvizje për të krijuar një nga ilaçet më të dobishme në historinë mjekësore.

Në Mars 1942, Anne Miller u bë civili i parë që mori trajtim të suksesshëm me penicilinën. Ajo e shmangi ngushtë vdekjen pas infeksionit të rëndë pas një aborti.

Megjithëse Fleming zbuloi teknikisht antibiotikun e parë, shkencëtarët duhej të bënin shumë punë para se penicilinat të mund të bëhen të disponueshme për përdorim të përgjithshëm.

Shkencëtarët me një laborator superior dhe një kuptim më të thellë të kimisë sesa Fleming kryen pjesën më të madhe të punës. Howard Florey, Norman Heatley dhe Ernst Chain kryen studimet e para të thelluara dhe të përqendruara në ilaç.

Në fjalimin e pranimit të çmimit Nobel të Flemingut, ai paralajmëroi se përdorimi i tepërt i penicilinave, një ditë, mund të çojë në rezistencë bakteriale. Kjo është bërë që atëherë një problem.

Rezistenca

Në kundërshtim me mendimin popullor, nuk është personi që zhvillon rezistencë ndaj penicilinave por vetë bakteret. Bakteret

kanë qenë rreth miliarda vjet. Gjatë kësaj kohe, ata kanë duruar mjedise ekstreme dhe, si rezultat, janë shumë të adaptueshëm. Ata gjithashtu rigjenerohen shumë shpejt, duke bërë ndryshime gjenetike relativisht të shpejta të mundshme në të gjithë një popullatë.

Ekzistojnë tre mënyra të zakonshme në të cilat bakteret mund të zhvillojnë një imunitet ndaj penicilinës:

 • Penicillinaza: Bakteret ndonjëherë janë në gjendje të prodhojnë penicillinazë, një enzimë që degradon penicilinat. Kjo aftësi mund të përhapet në të gjithë popullsinë bakteriale përmes një unaze të vogël të ADN -së në një proces të quajtur konjugim. Ky është ekuivalenti bakterial i riprodhimit seksual, ku organizmat individualë ndajnë informacione të reja gjenetike midis tyre.
 • Heqja e penicilinës: Bakteret e tjera zhvillojnë sisteme për të eksportuar penicilina. Bakteret kanë pompa të rrjedhës që ata përdorin për të lëshuar substanca nga qeliza. Repurpotimi i disa prej këtyre pompave mund të lejojë që qeliza të disponojë penicilina.
 • Skuqjet dhe kosheret e lëkurës
 • Dhimbje e përbashkët
 • Lightheadess e papritur dhe zbehje
 • Puffiness dhe skuqje e fytyrës
 • Scaly, lëkurë e kuqe
 • Kruajtje dhe shkarkim vaginal, Për shkak të një infeksioni të majave ose vaginozës bakteriale
 • Gojës dhe gjuhës së lënduar, ndonjëherë me copëza të bardha
 • dhimbje barku, spazma, butësi ose dhimbje

Efektet anësore të rralla përfshijnë:

 • Ankthin, frikën ose konfuzionin
 • Një ndjenjë e dënimit të afërt
 • Halucinacionet
 • Ziedimi i syve dhe lëkurës
 • Një dhimbje e fytit
 • gjakderdhje e pazakontë
 • Diarre dhe urinim i zvogëluar
 • konvulsione

rreziqet

edhe pse u u SE e penicilinave është e përhapur, disa çështje ose kundërindikacione mund të ndodhin, si me çdo ilaç:

 • Ushqyerja me gji: Njerëzit që janë duke ushqyer me gji mund të kalojnë sasi të vogla të penicilinës për fëmijën. Kjo mund të rezultojë që fëmija të përjetojë reaksione alergjike, diarre, infeksione kërpudhore dhe skuqje të lëkurës.
 • Ndërveprimet: Disa ilaçe të tjera mund të bashkëveprojnë me penicilina. Kontrollimi me një mjek para se të merrni ilaçe të shumta është thelbësore.
 • Problemet e gjakderdhjes: Disa penicilina, të tilla si karbenicillin, piperacillin dhe ticarcillin, mund të bëjnë më keq problemet para-ekzistuese të gjakderdhjes.
 • Kontraceptivët oralë: Penicilinat mund të ndërhyjnë në pilulat e kontrollit të lindjes, duke rritur rrezikun e shtatzënisë së padëshiruar.
 • Fibroza cistike: Njerëzit me fibrozë cistike janë më të prirur ndaj etheve dhe skuqjeve të lëkurës kur marrin piperacillin.
 • Sëmundja e veshkave: Individët me sëmundje të veshkave kanë një rrezik të shtuar të efekteve anësore.
 • metotreksate: metotreksate prish rritjen e qelizave dhe mund të trajtojë disa kushte, përfshirë leuçeminë dhe disa sëmundje autoimune. Penicilinat parandalojnë trupin të disponojë këtë ilaç, duke çuar potencialisht në komplikime të rënda.
 • Phenylketonuria: Disa tableta amoxicillin më të fortë, të përtypshëm përmbajnë nivele të larta të aspartame që trupi konvertohet në fenilalaninë. Kjo është e rrezikshme për këdo me fenilketonuria.
 • Problemet gastrointestinale: Pacientët me histori të ulcerave të stomakut ose sëmundje të tjera të zorrëve mund të kenë më shumë të ngjarë të zhvillojnë kolit kur marrin penicilina.
 • Reagimet alergjike ndaj penicilinës zakonisht çojnë në koshere, frymëmarrje dhe ënjtje, veçanërisht të fytyrës.

  Rreth 10 përqind e njerëzve raportojnë një alergji ndaj penicilinave, por shifra e vërtetë është më afër 1 përqind, dhe vetëm rreth 0.03 përqind shfaqin përgjigje alergjike të rrezikshme për jetën.

  Alkooli dhe penicilina

  Antibiotikë të caktuar, të tilla si metronidazole dhe tinidazole, kanë reagime të rënda me alkoolin. Sidoqoftë, ky nuk është rasti me penicilina.

  Takeaway

  Penicilinat kanë shpëtuar jetë të panumërta gjatë gjithë historisë së tyre të përdorimit në mjekësi. Sidoqoftë, mjekët tani janë të shqetësuar për rritjen e rezistencës ndaj antibiotikëve. Vetëm koha do të tregojë se si antibiotikët e së ardhmes do ta kapërcejnë këtë pengesë.

 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
 • MRSA/Rezistenca e Drogës
 • Farmaci/Farmacist

Lajmet mjekësore sot kanë të rrepta Udhëzime ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.