Omikron fertőzés: Mik a tünetek?

Mivel a SARS-COV-2 omikron-változatának-a COVID-19-et okozó vírus-fertőzései továbbra is terjednek a világ minden tájáról, jelentések szerint a tünetek bizonyos szempontból különböznek egymástól delta variáns fertőzések. A tünetek valóban különböznek -e? Mit kell figyelni?

Az összes adat és statisztika a közzététel idején a nyilvánosan elérhető adatokon alapul. Néhány információ elavult lehet. Látogasson el a Coronavírus csomópontunkra a legfrissebb információkért a Covid-19 járványról.

2021. november 26-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy új SARS-COV-2 aggodalomra ad okot, amelyet Omicron néven ismertek.

A változat aggodalomra ad okot az egészségügyi hatóságok körében, mivel úgy tűnik, hogy nagyon transzmissziós és valószínűbb az újrafertőzés.

Egy olyan tanulmány szerint, amelynek még nem kellett áttekintenie, ez is stabilabb lehet, mint a korábbi variánsok, és ezért fertőző állapotban is fennmaradnak, mint például a bőr és a műanyag hosszabb ideig – 16 -nál több órák.

Ezenkívül aggodalmak merültek fel, hogy az Omicron megkerülheti a COVID-19 oltások által biztosított védelmet. A Pfizer azt állítja, hogy mRNS -oltásának három adagja képes semlegesíteni az omikront a laboratóriumi kísérletekben, és hogy két adag továbbra is megakadályozhatja a súlyos betegséget, miután ez a változat fertőzött.

További tanácsok a Covid-19 megelőzésével és kezeléssel kapcsolatban látogasson el a Coronavírus Hubba.

Ezen okok miatt az országok világszerte különféle intézkedéseket és óvintézkedéseket tettek az omikron terjedésének csökkentése érdekében populációik között.

Ennek ellenére egy állandó mozgású világon belül lehetetlen lehet megakadályozni, hogy teljes mértékben terjedjen. Az optimizmus némi oka az lehet, hogy a különféle jelentések azt sugallják, hogy az ezzel a változatmal történő fertőzések enyhébb tüneteket okoznak, mint a korábbi SARS-COV-2 variánsok, például a Delta.

De hogyan tudja megmondani valaki, hogy van -e omikron fertőzés? A tünetek megegyeznek -e a korábbi variánsokkal kapcsolatos fertőzésekkel?

Milyen tüneteket okoz az omikron?

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) felsorolják a SARS-COV-2 fertőzés lehetséges tüneteit anélkül, hogy egy változatot meghatároznának. Ezek a következők:

 • Láz vagy hidegrázás
 • köhögés
 • Légzés vagy légzés nehézsége
 • Izom- vagy testfájdalmak
 • Fejfájás
 • Új íz vagy illat elvesztése
 • Fájdalom a torokfájdalommal
 • torlódás vagy orrfolyás
 • hányinger vagy hányás

A CDC azonban megjegyzi, hogy ez a lista nem kimerítő, és az embereknek eltérő tüneteket vagy tünetek kombinációit tapasztalhatják meg. Ezenkívül a szociális média és más platformok anekdotikus jelentései azt állítják, hogy a tünetek specifikusabb kombinációi jellemzik az omikron fertőzéseket.

A Zoe Covid tanulmány – amelyet a Zoe és a King’s College London egészségügyi társaság kutatói végeztek az Egyesült Királyságban – több mint 4 000 000 résztvevő adatait használják fel.

A tanulmány legutóbbi elemzése annak meghatározására irányult, hogy vannak -e különbségek a Delta -variáns fertőzés leggyakoribb tünetei és az omikronnal történő fertőzés leggyakoribb tünetei között.

Összehasonlították a Zoe Covid tanulmányi alkalmazásán keresztül jelentett tüneteket az Egyesült Királyság résztvevői által, akik 2021 októberében pozitívan tesztelték a COVID-19-et Legyen a domináns változat.

Az előzetes elemzés azt mutatta, hogy a mindkét hónapban jelentett leggyakrabban jelentett tünetek nagyrészt ugyanazok voltak: orrfolyás, fejfájás, fáradtság, tüsszentés és torokfájás.

Az eredmények nem sugallnak erős különbségeket a leggyakrabban tapasztalt tünetek között, amelyeket valószínűleg a két SARS-COV-2 változat okoz.

Ennek az önmagában bejelentett adatoknak megfelelően a ZoE tudósok azt is megjegyzik, hogy a szag és az íz elvesztése kevésbé gyakorinak tűnik az emberek körében, akik a közelmúltban pozitívak voltak a Covid-19-re.

Befolyásolja -e a tüdőt?

Medical News ma beszélt Dr. David M. Cutler -rel, a Saint John Orvostor Partners családorvosával, Kalifornia Santa Monicában, hogy többet megtudjon az orvosok tanácsáról az omikron fertőzés tüneteiről.

Dr. Cutler megismételte, hogy a tünetek eltérőek, és valószínűleg nem állnak ki különös módon, összehasonlítva a korábbi variánsokkal végzett fertőzés jeleivel.

„Az omikronnal látott tünetek sokfélesége megegyezik a többi SARS-COV-2 változatnál”-mondta. „Nagyon figyelemre méltónak tűnik, hogy az ugyanazon változat által érintett emberek meglehetősen eltérő tüneteket tapasztalhatnak. Egyesek orrcsökkentést kapnak, mások fejfájást, néha testfájdalmat, mások torokfájást kapnak. ”

Ugyanakkor megjegyezte: „Az eries tüdőfertőzések kevésbé valószínűnek tűnnek az omikron esetében, mint a [korábbi] variánsok esetében.”

Ez azért lehet, mert más variánsokkal ellentétben az omikron elsősorban a felső légúti traktust megfertőzi. Ez az is lehet, hogy ez az oka annak is, hogy ez enyhébb tüneteket okoz, Abdi Mahamud, a WHO incidens menedzsere szerint.

„Egyre több tanulmányt látunk, amelyek rámutatnak, hogy az omikron a test felső részét fertőzi. A többivel ellentétben, amelyek súlyos tüdőgyulladást okozhatnak ” – mondja, bár figyelmeztetésre van szükség, hogy ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

Hogyan lehet kimutatni az omikron fertőzéseket?

Vannak olyan anekdotikus jelentések is, hogy az oldalsó áramlási tesztek – más néven LFT -k – kevésbé hatékonyak lehetnek az omikronfertőzés jelenlétének kimutatására.

Az ilyen tesztek, amelyeket az emberek otthon elvégezhetnek, az ember orrából, torkából vagy mindkettőből vett mintákon alapulnak, és bizonyos vírusos antigének kimutatására szolgálnak, amelyek jelzik a vírusfertőzés jelenlétét.

Dr. Cutler szerint: „Az aterális áramlási tesztek lényegében pontatlanok [mert] [t] hé nem detektálja az alacsony vírus- és PCR -teszteket.” A

RT-PCR tesztek, vagy röviden PCR, az ember orrából és torkából vett mintákon alapulnak. Ezek a minták azonban laboratóriumi vizsgálaton mennek keresztül, amelyek feltárhatják, hogy vannak-e SARS-COV-2-specifikus gének. A PCR -tesztek érzékenyebbek és általában pontosabbak.

A genetikai markerek tesztelése, pontosabban a SARS-COV-2 változatot is feltárhatja.

Egyes egészségügyi ügynökségek, például az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) mindazonáltal kijelentették, hogy ha helyesen alkalmazzák, az LFT-knek a legtöbb esetben a SARS-COV-2 variánsok fertőzéseit kell észlelniük.

Az Egyesült Királyságban az UKHSA által jelenleg alkalmazott oldalsó áramlási eszközök laboratóriumi értékelése azt is sugallja, hogy az LFT -k ugyanolyan hatékonyan észlelik az omikront, mint a korábbi változatokat.

Hogyan lehet kezelni az enyhe omikronfertőzést?

Mi történik, ha megfertőződik az omicron variánssal, és a tünetek elég enyhe ahhoz, hogy nem igényelnek kórházi ellátást? Hogyan kezelheti az enyhe fertőzést otthon?

„Nincsenek speciális otthoni vényköteles gyógyszer-gyógymódok a [COVID-19] megelőzésére vagy kezelésére”-jegyezte meg Dr. Cutler.

A legjobb gyógymódok hasonlóak azokhoz, amelyeket enyhe influenza tünetek kezelésére vagy megfázására használhat:

“Az ajánlott kezelés a tünetekre irányul: maradjon hidratált, pihenő és jól táplált. Vegyük az acetaminofént vagy az ibuprofént a fejfájás, a testfájdalmak vagy a láz enyhítésére. Kerülje a be nem bizonyított gyógyszereket, mint például a hidroxiklorokin, az ivermektin, a cink és a D -vitamin, amelyeknek nincs ismert értéke és káros hatásokat okozhat. ”

– Dr. David M. Cutler

Tippek a megelőzéshez

Mint mondják, a megelőzés jobb, mint a gyógymód, tehát intézkedéseket hozunk magunk védelmére és Szeretteink, ha omikronnal vagy bármely más SARS-COV-2 változatmal fertőzöttek, a legjobb megközelítés.

„A legjobb módszer a SARS-COV-2 variáns fertőzés megelőzésére egy többszörös technika-megközelítés”-magyarázta Dr. Cutler. «Szeretem ezt» svájci sajtnak «nevezni.»

“[J] olyan, mintha többrétegű svájci sajtra van szüksége, hogy ne láthasson sonkát a szendvics sajtlyukain keresztül, többféle védelemre van szüksége a [Covid-19] megelőzéséhez – Senki védelmi technika nem 100% -ban hatékony. A vakcinák, a maszkok, a távolság, a szellőzés és a beteg vagy oltott emberek elkerülése mind fontosak és hatékonyak annak megakadályozásában, hogy [egy] fertőzést kapjanak. És a fertőzött elszigeteltség kritikus fontosságú annak megakadályozásában, hogy a vírust másoknak terjesszék. ”

-David M. Cutler

A COVID-19-re vonatkozó legfrissebb fejlemények élő frissítéseihez kattintson ide.

 • Közegészségügy
 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok