nekem, a dopamin azt mondja, hogy elégedetlen, többre van szüksége.

Tanácsai rendszeresen szerepelnek a Today Show -ban, a Dr. Oz, az NPR -ben, valamint a nemzet vezető újságaiban, magazinjaiban és weboldalain. Van táplálkozási kérdése? Hívja a Nutrition Diva hallgatói vonalát a 443-961-6206 telefonszámon. A kérdésed szerepelhet a show -ban.

Egy új pontozási rendszer, az úgynevezett élelmiszer -iránytű megkísérel minden plusz és mínusz az ételek mínuszát egyetlen számra összerakni. Vajon az élelmiszer -iránytűvel való navigálás egészségesebb étrendet eredményez -e?

Monica Reinagel, MS, LD/N, CNS Nutrition Diva, 2021. november 2-án, 5 perces ReadPisode #642 Play Pause Hallgassa meg az élelmiszer-iránytű a helyes irányba mutat? Jelenleg lejátszási problémákat tapasztalunk a Safari -n. Ha szeretné meghallgatni az audio -t, kérjük, használja a Google Chrome -ot vagy a Firefoxot. Az új élelmiszer -iránytű -pontozási rendszer gyors és piszkos az élelmiszer 54 különböző aspektusát értékeli annak egészségességének kiszámítása érdekében. Ösztönözni kell a 70 vagy annál magasabb pontszámú ételeket. Kerülni kell azokat, akiknek 30 -nál kevesebb pontszáma van. Az algoritmus úgy tűnik, hogy a növényi alapú, mediterrán stílusú étrend felé súlyozott, ami tükrözheti a kutatók személyes elfogultságát.

Nagyon sok zümmögés történt az élelmiszer- és táplálkozási iparban ebben a hónapban egy újonnan kiadott élelmiszer -pontozási rendszerrel, amelyet a Tufts Egyetem kutatói fejlesztettek ki Ez jön és megy a múltban. Lehet, hogy emlékszel arra, hogy látta a csillagbemutatókat vagy a stop-light színeket az élelmiszerboltokban található polcokhoz. Ezeknek a rendszereknek az a célja, hogy a fogyasztók számára gyors és egyszerű módszert biztosítson az élelmiszerek egészségességének felmérésére.

Természetesen az egyszerűség mindig költségekkel jár. Az étel összetett cucc, és a testünk befolyásolásának módjai még összetettebbek. Ha megpróbáljuk ezeket a hatásokat egyszerű pontszámra csökkenteni, mindig redukcionista lesz. Mindenesetre nem vagyok biztos benne, hogy ezek a pontozási rendszerek valaha is tartós hatást gyakoroltak -e a vásárlási viselkedésre.

A tápanyag -pontozási rendszerek előnyei és hátrányai

Hogyan

számolják az élelmiszer -iránytű pontszámot? több fontos szempontból. Magában foglalja az élelmiszer -alapelvek szélesebb körét, következetes kritériumokat alkalmaz a több élelmiszer -kategóriában, és – más rendszerekkel – a minősítések előállításához alkalmazott módszertant teljesen átlátszó. – beleértve a tápanyag -tartalmat, a tápanyag -arányokat (például a szál és a szénhidrát vagy a kálium és a nátrium arányát), a feldolgozás mértékét, az összetevők minőségét és az adalékanyagokat – és 1 (legkevésbé egészséges) és 100 (leginkább egészséges) pontszámot eredményez. ). A 30 és 70 közötti pontszámú ételek rendben vannak, ha mérsékelten fogyasztják. A 30 évnél fiatalabb élelmiszerek minimalizálódnak.

A kritikusok gyorsan rámutattak olyan besorolásokra, amelyek látszólag megkérdőjelezik a rendszer érvényességét. Például egy nem zsírtartalmú cappuccino 73 (bátorít!), Míg a grillezett bőr nélküli csirkemell csak egy 61 -es (ne étkezzen túl gyakran!). Minimalizált 28. A Cheerios egy 95, de a kukoricapehely csak 19. Annak ellenére, hogy a feldolgozás mértéke erősen súlyozott a rendszerben, az édesburgonya chips és a főtt teljes kiőrlésű bulgur mindkettő azonos (69) .

Például a pontokat levonják, ha egy élelmiszer koleszterint tartalmaz, annak ellenére, hogy az étrendi koleszterint nagymértékben megtisztították a gyanú a szív egészségére gyakorolt hatásainak szempontjából, és már nem tekintik „aggodalomra okot adó tápanyagnak.

Nincs különbség a tápanyagok között, amelyek természetesen előfordulnak az élelmiszerekben, és azokat, amelyeket az erődítmény révén adnak hozzá. Ez gyakran torzítja a feldolgozott élelmiszerek javát, amelyek valószínűleg megerősítik. Ez az oka annak, hogy a Cheerios egy majdnem tökéletes 95-et rangsorol, míg a sima hengerelt zab csak 78-at szerez.

Mi

teszi az ételt jót? Büntetéssel büntetik, ha finomított szemcséket vagy piros vagy feldolgozott húst tartalmaz. Ezeket feltehetően előnyben részesítik, mert többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. Noha a PUFA -k egészségességét megvitatták, a telített zsírok PUFA -val való helyettesítését a jobb egészségügyi eredményekhez kapcsolják. De a PUFA -k és a telített zsírok nagyobb aránya külön -külön jutalmazza a tápanyag -arány kategóriában. Ezenkívül a zöldségolajok (kétszer) jutalmazása hajlamos arra, hogy növelje az ételek pontszámát, például pékáruk, chips, kekszet és palackozott salátaöntet, amelyek az amerikai étrend elsődleges forrásai közé tartoznak.

de A nagyobb marhahúsom (ha akarod) ezzel a kategóriával az, hogy szinte teljesen felesleges.

A gyümölcsök és a menj ezekhez a srácokhoz nem keményítői zöldségek egészségesek, mivel magas vitaminok, ásványi anyagok, rost- és fitonápanyagok. Magas kálium -nátrium -arányuk van. De ezeket a tényezőket – a feldolgozás mértékével – az algoritmus másutt elszámolják. Ha élelmiszer-alapú megközelítést szeretne alkalmazni, akkor adjon pontokat a gyümölcsökre és a zöldségekre. Ha tápanyag-alapú megközelítést szeretne alkalmazni, adjon pontokat a gyümölcsök és zöldségek által nyújtott tápanyagok számára. Mindkettő duplikálónak tűnik.

A tenger gyümölcsei egy másik pozitív élelmiszer-alapú összetevő. Azonban a tenger gyümölcseit egészségesek (fehérje, omega-3 zsírok, cink, szelén) már más kategóriákban is elszámolják. Ezután ismét elveszítse a pontokat a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup tartalma miatt – mint ha azt sugallja, hogy a HFCS kétszer olyan káros, mint más hozzáadott cukrok. A sok hang-, düh- és patkányvizsgálat ellenére nem maradok meg az érvek, hogy a HFC -k az a gazemberek, akiket készítettek. Ha az élelmiszerrendszer összes HFC -jét varázslatosan helyettesítik mézzel, és ugyanazon összegben folytattuk, azt hiszem, pontosan ugyanazok a problémák lennének. Cukor? A joghurtot (de a tejet nem) plusznak tekintik az élelmiszer-alapú összetevő kategóriában. De egy külön kategóriában az élelmiszereknek pontokat is kapnak az erjesztéshez. Ez nemcsak feleslegesnek, hanem egyfajta önkényesnek is tűnik. (Noha a finanszírozóknak nem volt szerepe a tanulmánytervezésben, az adatgyűjtésben, az adatelemzésben vagy az értelmezésben, vagy a kézirat elkészítésében, a Global Joghurt Giant Danone a két szponzor egyikeként szerepel. Megmutatva

Nem voltam a szobában, amikor ezeket a döntéseket megvitatták, és tudom, hogy ezek a kutatók jó szándékúak és nagyra becsültek. De úgy tűnik, hogy az a választás, hogy mely ételek jutalmazzák és büntetik, tükrözik a „jó” és a „rossz” ételek jelenlegi hiedelmeit és elfogultságát. És ezeknek a nagyrészt szubjektív (és felesleges) ítéleteknek meglehetősen sok súlyt kapnak a képletben. Sokan közismert és hangos támogatói egy növényi alapú, mediterrán stílusú étrend számára. És a teljes nyilvánosságra hozatal szellemében ez is a személyes preferenciám. De a szememnek úgy tűnik, hogy az általuk tervezett algoritmus megfelel ennek az elfogultságnak. Van néhány hüvelykujj a skálán, és az eredmények végül ideológiaibbá válnak, mint gondolom, hogy a tápanyag -profilozó rendszernek kell lennie.

De amint a kezdeti hubbub elpusztul, mennyire érdekel valaki az élelmiszer -iránytű? Kitalálja ki, hogyan lehet módosítani termékeiket a pontszámuk javítása érdekében – anélkül, hogy a táplálkozást értelmesen javítanák.

Összehasonlítottam az élelmiszer -iránytűvel kapcsolatos megjegyzéseket kollégámmal, regisztrált dietetikus Linn Steward -nal, és megállapodtunk abban, hogy a tápanyag -profilozó rendszerek korlátozott értékűnek tűnnek az ügyfelek oktatásában és inspirálásában. Lehet, hogy ezek kissé javulhatnak az aktuális csomagolás címkézése felett. De potenciális hasznosságuk az ugyanabban a kategóriában szereplő különféle tárgyak összehasonlítására korlátozódik (mely konzerv levest vagy kenyér kenyeret kell vásárolnom?), Nem pedig annak meghatározására, hogy tojás vagy zabliszt legyen reggelire.

Egyrészt az ételek nem mindegyike ugyanazt a szerepet játszik az egészséges étrendben. Az élelmiszer-élelmiszer-pontozási rendszer szintén nem tudja elszámolni az együttes ételeket. Három alacsony, alacsony egyedi értékeléssel rendelkező étel nagyon egészséges étkezést eredményezhet, ha egyesülnek.

És amikor csak sok eltérő dimenziót (tápanyag -tartalom, feldolgozási fok, adalékanyagok stb.) Egyi egységes egyenletre összerakni próbál, sok minden elveszik a fordításban.

A szerzőről

Monica Reinagel, MS, LD/N, CNS

Monica Reinagel egy testület által tanúsított engedéllyel rendelkező táplálkozási szakember, szerző és az egyik iTunes „legmagasabb rangú” alkotója. Egészségügyi és fitnesz podcastok. Tanácsai rendszeresen szerepelnek a Today Show -ban, a Dr. Oz, az NPR -ben, valamint a nemzet vezető újságaiban, magazinjaiban és weboldalain. Van táplálkozási kérdése? Hívja a Nutrition Diva hallgatói vonalát a 443-961-6206 telefonszámon. A kérdésed szerepelhet a show -ban.

Növelheti a dopaminszintet étrenddel? Az alacsony dopaminszintek iránti vágyat okoznak -e? Segít -e a dopamin -böjt az élelmiszer -függőség elindításában? Monica Darya idegtudóssal beszélt a hangulat, az étel és az agyad közötti összetett kapcsolatokról.

Monica Reinelel, MS, LD/N, CNS Nutrition Diva, 2021. április 27-én, 9 perces ReadEpisode #617 Play Pause Hallgassa meg a dopamint és az Ön étrendjét: Mi a link? Jelenleg lejátszási problémákat tapasztalunk a Safari -n. Ha szeretné meghallgatni az audio -t, kérjük, használja a Google Chrome -ot vagy a Firefoxot. Az étrend minőségének gyors és piszkos javítása javíthatja a hangulatát, de ennek valószínűleg kevés köze van a dopaminhoz. A dopamin segíti az agyát, hogy emlékezzen arra, hogy mely tevékenységek jutalmazzák, és motiválja, hogy ismételje meg őket. A dopaminhoz kapcsolódó elsődleges érzésállapot nem az elégedettség, hanem a vágy. Ha elégedettséget szeretne érezni, keressen olyan tevékenységeket, amelyek növelik a szerotonint.

Leilla írja:

Nemrégiben olvastam egy kicsit az L-DOPA-ról az élelmiszerekben és a kiegészítőkben. Van még valami, amelyet dopamin étrendnek hívnak. Ugyanakkor küzdök, hogy megértsem az információkat. Ezek egyike fellendítheti a hangulatát? Vagy ez csak egy újabb divat?

Kezdjük azzal az elképzeléssel, hogy az L-DOPA-t nyújtó ételek vagy kiegészítők javíthatják a hangulatát.

A dopamin egyik elsődleges funkciója az agyban az izommozgások ellenőrzése és összehangolása. Például a Parkinson -kórra jellemző remegést és rángatózó mozgásokat az agy alacsony dopamin -termelése okozza. A levodopa (vagy l-dopa) nevű gyógyszer segíthet csökkenteni a Parkinson tüneteit azáltal, hogy növeli az agy dopaminszintjét. Egyrészt az L-DOPA (akár a babból, akár a laboratóriumból) neurotoxikus lehet és jelentős mellékhatásokat okozhat. – Valójában a bársonybab kivonatait használták a hagyományos ajurvédikus orvoslásban a Parkinson -kór kezelésére. Ugyanakkor nem javasolnám, hogy a dopaminszint emelése érdekében hozzáadjon bársonybabot vagy L-DOPA-kiegészítőket az étrendjéhez. Egyrészt az L-DOPA (akár a bársonybabból, akár a laboratóriumból) neurotoxikus lehet és jelentős mellékhatásokat okozhat. A Dopamine Diet, a brit séf, Tom Kerridge népszerű könyve nem tartalmazza a bársonybab receptjeit. De azt állítja, hogy növeli a hangulatát az agyi dopaminszint növelésével. /P>

A finomított szénhidrátokban és más magasan feldolgozott élelmiszerekben alacsony étrendek korreláltak a depresszió alacsonyabb kockázatával. És a dopamin étrend az egész és a minimálisan feldolgozott ételekre összpontosít. De nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy az étrend manipulálásával megváltoztathatjuk dopaminszintünket. Az agyban működik. Darya idegtudományi szakember, azáltal, hogy mélyen érdekli az élelmiszer, a táplálkozás és a viselkedés iránt. Először megismertem Daryát a nyári paradicsom blogján keresztül. Ezután írt egy Foodist nevű fantasztikus könyvet, és elindította a népszerű podcastot, azonos néven. Új podcastja, a Darya Rose Show, az év későbbi szakaszában indul.

Monica Reinagel

Mi a kapcsolat a dopamin és a hangulat? A dopamin segít megérteni, hogy mekkora jutalom van egy viselkedésben. Csináljuk újra. A jutalom tényleges érzését azonban a dopamin nem hozza létre. Mert ha például patkány kokaint ad, akkor az csak a kokainkarot tolja az étel és a víz kizárására, amíg meg nem hal. Tehát az ötlet az volt, hogy ó, ennek olyan jól kell éreznie magát, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a többi fontos dolgokat. Jó érzés, hogy vágyakozzon valamire. Az agyban vannak más molekulák is, amelyek az elégedettséggel és a tartalommal járnak, és ez ellentétes a dopaminnal. Tehát amikor azt gondolom, hogy jól akarok érezni magam, soha nem gondolnám, hogy több dopamint akarok. Számomra a dopamin azt mondja, hogy elégedetlen vagy, még többre van szüksége. Ez nem kényelmes érzés. De a mechanizmus nem azért van, mert több dopamin van. Ha van valami, akkor kevesebb lenne. De nem hiszem, hogy ezt az élelmezéssel tudjuk ellenőrizni. az az alacsony dopaminszint az agyban élelmiszer -vágyakhoz vagy más vágyhoz vezet. Ezért a dopaminszintek emelése csökkentheti ezeket a vágyakat.