Az aszkorbinsav, más néven C-vitamin, számos előnnyel rendelkezik

A B-vitaminok vízben oldódnak.

 • A tiamin a B1-vitamin. Szükséges az egészséges bőr, köröm és haj fenntartásához, és kritikus az idegrendszer működéséhez. Javasolt napi adag: 1,2 mg.
 • A riboflavin a B2-vitamin. Javasolt napi adag: 1,3 mg.
 • A niacin a B3-vitamin. Javasolt napi adag: 16 mg.
 • A pantoténsav a B5-vitamin. Javasolt napi adag: 5 mg.
 • A piridoxin a B6-vitamin. Szerepet játszik az alvásban, a hangulatban és az étvágyban. Javasolt napi adag: 1,3-1,7 mg.
 • A folsav a B9-vitamin. Fogamzóképes korú, gyermekvállalás iránt érdeklődő nőknek rendszeresen szedniük kell.
 • A kobalamin a B12-vitamin. A gyomornedv elpusztíthatja a B12-vitamint. A B12-vitamint nem szabad C-vitaminnal együtt szedni. A vészes vérszegénység kezelésére használják, és akkor szívódik fel legjobban, ha az orvos injekcióban adja be. Javasolt napi adag: 2,4 mcg.
 • A biotint gyakran „egészséges bőr és köröm” kiegészítőként árulják. A legtöbb kiegészítő 5000 mcg-ot tartalmaz. Javasolt napi adag: 30 mcg.

A B-vitamin spektrum előnyeivel kapcsolatos további információkért tekintse meg a Harvard Health List of Vitamins-t.

C vitamin

Az aszkorbinsav, más néven C-vitamin, számos előnnyel rendelkezik. Néhány lehetséges előny az immunrendszer megerősítése, valamint a száj- és nyelőcsőrák megelőzése. A C-vitamin-maszkok nagy előnyöket mutattak a bőr számára.

A C-vitamin vízben oldódik. A C-vitamin a nap bármely szakában bevehető; nem szabad B12-vitaminnal együtt szedni. Az ajánlott napi adag 90 mg. Ha Ön dohányos, az ajánlott napi adag 125 mg.

D-vitamin

A kalciferol a D-vitamin. Legismertebb a fogak és a csontok kialakulásának elősegítése, a D-vitamin pedig szükséges a kalciumszintézishez. A D-vitamin természetes forrása a napfény. Ha északi éghajlaton él, vagy nem tölt elég időt a napon, előfordulhat, hogy nem kap elegendő D-vitamint.

A D-vitamin zsírban oldódik. Az ajánlott adag 800 NE (nemzetközi egység) naponta. Az optimális felszívódás érdekében a D-vitamint reggelivel kell bevenni; A D-vitamint nem szabad A-vitaminnal együtt szedni. A D-vitamin segítheti a kalcium-kiegészítők felszívódását is, de ezeket nem kell együtt szedni.

E vitamin

Az alfa-tokoferol az E-vitamin. Az E-vitamin segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében . Az E-vitamin megvédi az A-vitamint és a lipideket a károsodástól. Általános tévhit, hogy az E-vitamin megakadályozza a ráncokat vagy lassítja az öregedési folyamatot. Az ajánlott napi adag 15 mg.

Az E-vitamin bevételének legjobb időpontja az esti étkezés. Tartson 2 órát a K-vitamin és a D-vitamin között. Az E-vitamin jól működik a C-vitaminnal a bőrápolásban, de nem szabad együtt szedni.

K vitamin

A K-vitamint gyógyászatban használják véralvadásgátlóként. Ha vérhígítót szed, konzisztens K-vitamin bevitele érdekében működjön együtt orvosával. A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, és a legjobb étkezés vagy uzsonna közben bevenni. Az ajánlott napi adag 120 mcg. A K-vitamint nem szabad E-vitaminnal és D-vitaminnal együtt szedni.

Mindig ne felejtse el konzultálni orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt vagy vitamint elkezdene. A vitaminok ütemezése nehézkes lehet zsonglőrködni. A legtöbb vitamin nincs időbeosztásban, de a bizonyítékok és a józan ész megszabhat néhány optimális időpontot és feltételeket bizonyos vitaminok bevételére. A napi multivitamin elegendő lehet egy átlagos egészséges felnőtt számára. A Super Spectrim egy olyan márka, amelyet az optimális abszorpcióra terveztek.

Célszerű az egyes vitaminokat tartalmazó élelmiszerek után kutatni, mivel mindig a természetes források a legjobb módja a napi bevitel elérésének. A napi bevitel természetes módja mindig a legjobb módja.

Lehet, hogy olvasott már olyan cikkeket az interneten, amelyek azt mondják, hogy az étrend-kiegészítők csak „drága vizeletet” termelnek, mivel nincs egészségügyi előnyük, és egyszerűen kidobják a pénzt. De igaz-e ez az állítás? Nézzük a bizonyítékokat.

A legfontosabb elvitelek:

 • A vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezet számára „esszenciális” tápanyagoknak nevezzük.
 • Tanulmányok szerint a mai gyümölcsök és zöldségek kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint a nagyszülei napján.
 • Számos vitamin és ásványi anyag bevihető a diéta kiegészítéseként, sok friss gyümölcs és zöldség mellett.

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe az egészségedben

A vitaminokat és ásványi anyagokat jó okkal nevezik „esszenciális” tápanyagoknak. Ezek nélkülözhetetlenek az Ön egészségéhez, és mindegyikből elegendő mennyiségben kell részesülnie az egészség megőrzéséhez. Több száz szerepet töltenek be a testben.

Például a B-vitamin segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani (anyagcsere), új vérsejtek létrehozását, az egészséges bőr fenntartását és az agy egészségét.

A C-vitamin támogatja az egészséges immunrendszert, és segít a kollagén előállításában, amely elengedhetetlen a fogak, a csontok és a bélrendszer egészségéhez.

A D-vitamin fontos az immunrendszer, az izmok, az idegek, a szív és az agy egészsége szempontjából.

Az A- és E-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos a szem, a bőr, a haj és a szív egészségéhez.

Az ásványi anyagok, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor kulcsfontosságú összetevői a csontoknak és az egészségnek, és támogatják az immunrendszert is.

Egyes ásványi anyagok, például a klorid, a kálium és a nátrium elektrolitként működnek, szabályozzák a víztartalmat, a sav-bázis egyensúlyt, a vérnyomást és az idegfunkciókat.

Ezekből a tápanyagokból a szervezet önmagában nem tud elegendő mennyiséget előállítani, ezért ezeket étrendből kell beszerezni. Ha az étrended nem biztosít belőlük elegendő mennyiséget, akkor a hiányosságok pótlására szolgáló étrend-kiegészítők fogyasztása sok értelme lenne, igaz?

Miért hasznosak lehetnek a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők

Az átlagos étrend kevésbé tápláló, mint évtizedekkel ezelőtt

Egy ideális világban az étrendnek biztosítania kell az összes alapvető vitamint és ásványi anyagot. Ez az elképzelés még mindig fennáll, mert a múltban igaz volt.

Az idősebb generációk helyben termesztett friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, a kenyeret és egyéb gabonaalapú ételeket pedig otthon készítették el. A helyi gazdáktól frissen fogott halat, minőségi húsokat, tejtermékeket és étolajokat is fogyasztottak. A talaj minősége is jobb volt, a növények növekedéséhez szükséges tápanyagok bősége miatt.

Az ételek minősége ma egészen más. A talaj tápanyagainak kimerülése és egyéb tényezők miatt a ma termesztett növények kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak . Az élelmiszerboltokban kapható sok gyümölcsöt és zöldséget a teljes érés előtt leszedik, hogy időt hagyjon a szállításra és a polcokon maradásra, így tápanyagtartalmuk tovább csökken.

A Texasi Egyetem mérföldkőnek számító tanulmánya 43 különböző gyümölcs és zöldség tápláltsági állapotát értékelte az 1950-es és 1999-es adatok összehasonlításával. Azt találták, hogy az alapvető tápanyagok, mint a vas, foszfor, B2- és C-vitamin, valamint fehérjetartalma csökkent az évtizedek során.

Más tanulmányok, amelyek az 1975-ös és 1997-es adatokat hasonlították össze, azt találták, hogy a friss zöldségekben a kalciumszint 21%-kal, a vasszint 37%-kal, az A-vitaminé 21%-kal, a C-vitaminé pedig 30%-kal csökkent. Egy tanulmány szerint ma nyolc narancsot kell megenned, hogy ugyanannyi A-vitamint kapj, mint amennyit a nagyszüleid kaptak volna egy narancsból.

Emellett a modern élet magasan feldolgozott élelmiszereket is hozott a piacra, amelyek magas kalóriatartalmúak, ugyanakkor nagyon alacsony vitamintartalmúak. Ezek a tápanyagtartalom változásai jelentősek, és nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. A multivitaminok és ásványi anyagok bevitele segíthet a tápanyaghiányok pótlásában, hogy elkerülje a tápanyaghiányt.

D-vitamin különleges szempontok

Étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint. Természetesen bizonyos élelmiszerek, például a tejtermékek D-vitaminnal vannak dúsítva, de ennek a tápanyagnak az egészséges szintjének megőrzésének fő forrása a napfény.

Naponta körülbelül 20 percet kell napfénynek kitenni, miközben a test nagy része fedetlen és fényvédő nélkül, hogy fenntartsa a D-vitamin egészséges szintjét. Míg az idősebb generációk több időt töltöttek a szabadban, a legtöbb ember manapság idejének nagy részét bent tölti. A bőrráktól való félelem miatt a legtöbben fényvédő krémet is használnak, ami gátolja a bőr D-vitamin termelődését.

Nem meglepő módon világszerte akár egymilliárd ember vérében az optimálisnál alacsonyabb D-vitamin szint van. Mivel az élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő D-vitamint, és csökken a napsugárzás, a D-vitamin-kiegészítők alkalmazása segíthet elkerülni ennek a tápanyagnak a hiányát. D-vitamin vérvizsgálatok állnak rendelkezésre ennek a hiánynak a vizsgálatára, és az orvos e vizsgálatok alapján konkrét adagokat javasolhat.

Sok embert fenyeget a vitamin- és ásványianyag-hiány

Kisgyermekek, idősek, terhes nők, krónikus betegségekben – különösen cukorbetegek és emésztőrendszeri betegségekben – szenvedők nem veszik fel megfelelően a tápanyagokat az élelmiszerekből, még akkor sem, ha nagyon tápláló ételeket fogyasztanak. Sok vényköteles gyógyszer bizonyos tápanyagoktól is kimeríti a szervezetet.

A National Institutes of Health szerint a felmérések azt mutatják , hogy sok amerikai az ajánlottnál kevesebb magnéziumot fogyaszt. Kutatási tanulmányok szerint a C-vitamin , a D-vitamin , a B12, a folsav és a vas hiánya szintén gyakori az amerikaiakban. Ismét a kiegészítők hasznosak lehetnek a tápanyaghiányok megelőzésére.

Hogyan válasszunk jó minőségű kiegészítőket

Nem minden étrend-kiegészítőt készítenek egyformán, és nem minden kiegészítő márkát tesztelnek szigorúan.

Emiatt fontos, hogy egy jó minőségű, jó gyártási gyakorlatnak (GMP) megfelelő cégtől származó, minőségi terméket válasszunk, és egy harmadik fél által is tanúsított termék. Az optimális előnyök érdekében válasszon olyan kiegészítőket, amelyek nem tartalmaznak mesterséges aromákat, édesítőszereket vagy felesleges töltőanyagokat.

Egyes márkájú étrend-kiegészítők drágábbak lehetnek, de jobban felszívódnak, és a címkén feltüntetik, hogy az összetevők nagymértékben biológiailag hozzáférhetők.

Például a B1-vitamin benfotiamin formájában jobban felszívódik, mint az általánosan használt tiamin-hidroklorid. A folsav vagy B9-vitamin jobban elérhető a szervezet sejtjei számára L-5-MTHF formában, mint a hagyományos márkákban található folsav.

Az ásványok sokféle formában léteznek. A jól felszívódó formula kelát formájában tartalmaz ásványi anyagokat (pl. magnézium-biszglicinát, taurát, theronát).

Próbáljon minél több vitamint és ásványi anyagot bevinni az élelmiszerekből. További információ: https://normadex-official.top/hungary/ .

Contents