Цигарите повишават риска от рак на белия дроб с 1900%!

Започва с афоризма на Хипократ „Нека храната бъде вашето лекарство и лекарството вашата храна“. Хипократ умира през 370 г. пр. н. е., преди да има много по пътя на ефективната медицина и преди науката да научи много за храната (като съществуването на витамини). Така че Хипократ едва ли е достоверен авторитет; а дори и да беше, призивът към авторитета е логическа заблуда. Филмът се опитва да убеди зрителите, че храната е лекарство и всъщност е всичко, от което се нуждаем, за да предотвратим и лекуваме затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, рак и множество други хронични заболявания. Не успя да ме убеди.

Режисьорът Кип Андерсен описва себе си като бивш хипохондрик, който веднъж предположи, че е предопределен от генетиката си да развие сърдечни заболявания, рак и диабет като другите в семейството му. В някакъв момент от живота си той е бил изложен на вярата, че здравословното хранене може да предотврати и излекува тези болести. Това беше пълно откровение и той се почувства предаден. Той казва, че „имаше чувството, че тази информация на практика е била задържана“. Той продължи да интервюира лекари и други, които са се абонирали за това убеждение, и да намери подкрепяща информация в Google. Предубеждението за потвърждение работи добре, както винаги. Той не успя да се подчини на моето правило на SkepDoc: преди да приемете искане, опитайте се да разберете кой не е съгласен с него и защо. Повечето от нас не вярват, че всички тези заболявания могат да бъдат предотвратени и излекувани с диета, защото доказателствата просто не са налице.

Обработено месо

Той цитира обобщение от епидемиологични проучвания, показващи, че консумацията на една порция преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. На първо място, епидемиологичните изследвания могат да покажат само корелация, а не причинно-следствена връзка. На второ място, това увеличение от 18% е на относителен риск, а не на абсолютен риск. На трето място, той не взема предвид изходната честота на рак на дебелото черво. Според една оценка рискът от развитие на рак на дебелото черво до 65-годишна възраст е 2,9%, ако не ядете преработено месо, и 3,4%, ако ядете една порция на ден. Така от 100 души, които избягват преработено месо, 2,9 ще развият рак на дебелото черво, а от 100 души, които ядат една порция на ден, 3,4 ще развият рак на дебелото черво: разликата в абсолютния риск е още един случай на рак на всеки 200 души , което звучи много по-малко тревожно от цифрата от 18%. И може да има много объркващи фактори, които биха повлияли на действителния риск за даден човек, като генетика, консумация на сол (преработените меса като бекон имат високо съдържание на сол), тютюнопушене, други фактори на начина на живот, които може да са по-чести при хора, които ядат много преработени меса и др.

Той прави голяма част от класификацията на IARC на преработеното месо като канцероген от група 1, същата група като цигарите, азбеста и плутония. Филмът тълкува това като означава, че хот-догът и беконът могат да бъдат опасни като цигарите, но това просто не е вярно. Цигарите повишават риска от рак на белия дроб с 1900%! Информационната страница на СЗО ясно посочва, че класификацията в група 1 се основава на силата на доказателствата, че причинява рак, а не на нивото на риска. Това НЕ означава, че всичко в тази група е еднакво опасно. Те стигнаха до заключението, че преработените меса причиняват рак и че има неубедителни доказателства за връзка с рак на стомаха.

Но те НЕ препоръчаха на хората да спрат да ядат месо. Те обясняват: „Яденето на месо има известни ползи за здравето. Много национални здравни препоръки съветват хората да ограничат приема на преработено месо и червено месо, които са свързани с повишен риск от смърт от сърдечни заболявания, диабет и други заболявания.

червено месо

IARC класифицира червеното месо като канцероген от група 2, но това означава само, че има ограничени доказателства за връзка с колоректален рак и вероятно рак на панкреаса и простатата. Те обясняват:

Ограничените доказателства означават, че е наблюдавана положителна връзка между излагането на агента и рака, но не могат да бъдат изключени други обяснения за наблюденията (технически наречени случайност, пристрастие или объркване).

Проверка на реалността: филмът представя тревожна версия на информацията, която е широко приета от десетилетия и е включена в хранителните насоки. Консенсусът е, че преработените меса трябва да бъдат ограничени; но данните за непреработено червено месо са неясни. Само веганите препоръчват пълното елиминиране на месото.

Предотвратими смъртни случаи

Той твърди, че храната е причината за повечето заболявания и 70% от смъртните случаи са предотвратими с промени в начина на живот. Те наричат ​​затлъстяването „смъртна присъда“, която със сигурност ще доведе до диабет и често до рак. Скорошно проучване разглежда връзката между хранителните фактори и смъртността от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Като цяло десет диетични фактора представляват 45,4% от смъртните случаи. Само 0,4% от тези смъртни случаи са свързани с висок прием на непреработени червени меса, а 8,2% с висок прием на преработени меса. Ниският adamour коментари прием на плодове и зеленчуци е свързан съответно със 7,5% и 7,6% от смъртните случаи. Според CDC, някъде между 20% и 40% от първите пет причини за смърт могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот, но не само с промени в диетата. Тютюнът е водещата предотвратима причина за смърт, а не неправилната диета; други важни фактори за начина на живот са употребата на алкохол, липсата на упражнения, излагането на слънце и неизползването на предпазни колани и мотоциклетни каски. Оценката от 70% е преувеличение; истинският дял на предотвратените от начина на живот смъртни случаи е вероятно по-малко от 50%. А диетата има сравнително малко влияние в сравнение с други фактори на начина на живот. Филмът ни казва, че диетичните фактори превъзхождат тютюнопушенето, но това очевидно не е вярно. Той ни казва, че растителните диети ще спрат и обърнат сърдечните заболявания, а ракът на гърдата може да бъде предотвратен чрез диета; Искам!

Диабет

Ние сме в разгара на епидемия от диабет (тип II/възрастни). Филмът ни казва, че диабетът не се причинява от захар: месото и мазнините причиняват диабет. Казва, че въглехидратите не могат да ви направят дебели; само мазнините могат. Казва, че тялото не може да превърне въглехидратите в мазнини (да, може!). Те цитират проучване на Харвард, което показва, че една порция преработено месо на ден повишава риска от диабет с 51%, но този систематичен преглед от 2017 г. казва, че повишава риска с 19%. И не забравяйте, че това е относителен риск, а не абсолютен риск.

Те казват, че рискът от диабет тип 1 се увеличава от излагането на млечни продукти в млада възраст, но това проучване казва точно обратното. Ранното излагане не е рисков фактор и всъщност може да намали риска. Това са само два от многото примери за това как филмът избира изследвания, които подкрепят неговите вярвания и игнорират противоречива информация.

Пиле

По-добро ли е пилето от месото? Казват: „Въпросът е дали предпочитате да бъдете застреляни или обесени“. Казват, че пилето е източник номер едно на холестерол в американската диета и е водещ източник на натрий, защото пилето се инжектира със солена вода. Те ни казват, че рискът от рак на простатата е четири пъти по-голям при пиле. (Не е вярно: този мета-анализ не откри асоциация.) Комик излезе от събитие на ADA, където сервираха пиле, казвайки, че е като сервиране на алкохол на събитие на АА. Казват, че пилето е канцерогенно и ресторантите за бързо хранене трябва да бъдат задължени да публикуват това предупреждение. Но познайте какво? Плодовете и зеленчуците също съдържат канцерогени! И те не препоръчват да предупреждават веганите за канцерогените, които получават от растенията. Очевиден двоен стандарт.

Яйца

Те ни казват, че яйчните жълтъци са чиста мазнина и холестерол (не е вярно; те съдържат половината от яйчния протеин заедно с витамини, есенциални мастни киселини и други хранителни вещества). Един „експерт“ ни казва, че яйчният жълтък покрива нашите червени кръвни клетки (!?), прави кръвта ни по-гъста и променя нивата на хормоните. Те твърдят, че яденето на едно яйце намалява дълголетието толкова, колкото пушенето на 5 цигари. Съмнявам се в това.

Сирене

Казват ни, че сиренето е една от най-лошите храни; те го описват като „коагулирана кравешка гной“. Той предизвиква пристрастяване, метаболизира се до съединение, което се свързва с хероиновите рецептори в мозъка. Може да причини SIDS и аутизъм. 450 лекарства се дават на животни, а компаниите крият информация какво има в продуктите им.

Риба

Те твърдят, че насоките за диета са погрешни, като предлагат замяна на месото с риба. Рибата е пълна с живак, PCBs, холестерол, пестициди, хербициди и хормонални разрушители. Отглежданата риба съдържа антибиотици и противогъбични средства.

Мляко

Те твърдят, че кравето мляко е „ужасяващо“. Пълно е с лоши неща като наситени мазнини, холестерол и гной. Педиатър ни казва, че причинява на децата екзема, акне, запек, киселинен рефлукс и желязодефицитна анемия. Той го нарича най-алергенната храна. Млечните продукти са свързани с много видове рак, както и с астма, МС, диабет тип I, лигавици и автоимунни и ревматологични заболявания. Млякото не изгражда здрави кости: хората, които пият мляко, имат повече фрактури и не живеят толкова дълго. Не трябва да пием мляко: лактозната непоносимост е норма за възрастни. Афроамериканците имат високо разпространение на непоносимост към лактоза. Правителството ги насърчава да пият мляко, знаейки, че ще се разболеят; това се равнява на „институционализиран расизъм“. Те също така споменават расизма във връзка с оттичане и пръскане на свинеферми, като твърдят, че замърсяването е по-голямо там, където има афроамерикански общности.

Разни други съмнителни твърдения

Яденето на „токсини от бактерии от мъртво месо“ причинява незабавен изблик на възпаление, причинявайки незабавни увреждания в рамките на минути, втвърдявайки артериите ни и намалявайки способността им да се отпускат наполовина (?!). Яденето на месо причинява увреждане на мозъка, което се диагностицира погрешно като болестта на Алцхаймер. Болестта на луда крава убива хора и правителството няма да го признае. Много проучвания са финансирани от млечната, яйчната и месната промишленост, за да се създаде умишлено съмнение, както направи тютюневата индустрия, когато каза, че „съмнението е нашият продукт“. Правителствените препоръки за диета идват от панел, подреден с представители на индустрията. Правителството затваря хора, които се противопоставят на тях, и дори криминализира хората просто за това, че правят снимка или записват какво се случва в животновъдната индустрия. Доносниците са премълчавани от законите за „ag-gag“. Очевидно правителството е в тайни споразумения с Big Pharma, Big Food и организации като ADA и ACA; всички те са мотивирани да правят пари, а не да поддържат хората здрави. Ние сме анатомично плодоядни (плодоядни), а не всеядни: можете да разберете, защото нямаме вида зъби, необходими на месояда, за да разкъсва, разкъсва и хапе плячката си до смърт. (Те забравят, че имаме мозъци и инструменти, които ни оборудват да ловуваме, убиваме и готвим месо без нужда от зъби или нокти.) Допълнително доказателство, че сме плодоядни, е, че намираме плодовите смутита за по-вкусни от блендеризираното месо!

Удряне на доктор

Те са много критични към конвенционалната медицина. Те повдигат същите куци лекарски тропи, които сме развенчавали толкова много пъти. Лекарите не се интересуват от превенция (глупости! Те са измислили превенцията). Лекарите не отчитат основните причини за заболяването (винаги го правят, когато има доказателства за основна причина). Лекарите осъждат пациентите да приемат лекарства през целия живот; ако приемете техния съвет, никога няма да оздравеете (ако приемете техния съвет, може да не се излекувате от нелечимо заболяване, но ще живеете по-дълго). Хората, които приемат статини, все още получават сърдечни удари (вярно, но получават по-малко от тях). Лекарите не учат за храненето (глупости, те разбират принципите, но оставят индивидуалните съвети за диетата на диетолозите). Big Pharma и лекарите имат собствен интерес да държат хората болни (но дори и да не ги е грижа за пациентите си, със сигурност биха имали личен интерес самите те да останат здрави и да поддържат здрави близките си).

Обаждане на Американското дружество за борба с рака и други

В първата от няколкото винетки за телефонни разговори режисьорът Кип Андерсен се обажда на Американското дружество за борба с рака, за да попита защо не предупреждават за опасностите от месото на началната си страница. Той е задържан, но в крайна сметка получава интервю. Интервюто е отменено и ACA спира да отговаря, когато разбират, че той иска да спори с тях само за диета и рак. Не съм изненадан. Техните препоръки се основават на експертна оценка на всички публикувани доказателства и е малко вероятно да променят мнението си, защото един-единствен неучен с дневен ред влиза от улицата, за да спори с тях.

Трикът за телефонно обаждане се повтаря за Американската диабетна асоциация. Той иска да знае защо не посочват ясно на началната си страница, че месото причинява диабет, и как смеят да включат рецепта за увити скариди с бекон! В крайна сметка той успява да интервюира говорител на ADA, който много разумно му казва, че няма достатъчно доказателства, че диетата може да излекува диабет, и казва „Препоръчваме здравословна диета“. Той признава, че има изследвания, но посочва, че много от тях никога не са били копирани или са грешни; затова правим партньорска проверка. Андерсен продължава да повдига отделни проучвания, докато говорителят не изгуби търпение и спре интервюто, казвайки, че не иска да влиза в спор. Андерсен тълкува това като означава, че ADA не се интересува от превенция или лечение.

След това се обажда на Американската сърдечна асоциация, за да попита защо включват рецепти за говеждо месо и яйца. Той получава подобен отговор. Той тълкува тези неуспешни запитвания по телефонно обаждане като преграда и организирано усилие за прикриване на истината. Той открива, че ACA, ADA, AHA и други масови организации се финансират отчасти от производители на храни като Dannon, Kraft, Tyson и вериги ресторанти за бързо хранене като KFC. Той казва, че не можем да им вярваме, защото те вземат пари от компаниите, които причиняват самите болести, които се опитват да предотвратят.

Като аналогия, не можах да не се чудя как Американската академия по педиатрия ще отговори на случайно телефонно обаждане с искане началната им страница да предупреди, че ваксините могат да причинят аутизъм и да се оплакват, че на лекарите не може да се вярва, защото им се плаща от Големия Фармацевтични компании, които продават ваксини. Не бих ги обвинявал, че затвориха.

Ползите от веганската диета

Американската диетична асоциация издаде изявление за вегетариански/вегански диети, като изброи редица ползи за здравето, но посочи променливостта на диетичните практики и необходимостта от индивидуална оценка на хранителната адекватност.

Филмът твърди, че пациентите, осакатени с ревматоиден артрит, могат да спрат лекарствата си, но този систематичен преглед заключи, че ефектите от диетичните интервенции за РА са несигурни

Много от аргументите за веганството не са свързани със здравето, а са морални. Животните страдат от затвореност, условията са нехигиенични, произвеждат парникови газове и са лоши за околната среда.

Отзиви

Те интервюират хора, които са станали вегани и чиито препоръки намирам за просто невероятни. Една затлъстяла жена е видяла лекаря си за астма; след тест за CRP (не е показан!) нейният лекар уж й казал, че е „на ръба на сърдечен удар след 30 дни“. Трудно ми е да повярвам, че някой лекар ще направи тази прогноза. Твърди се, че е изпитала пълно облекчение на астмата и хроничната си болка само след две седмици на растителна диета; тя успя да спре всичките си лекарства за астма, болка, сърдечни заболявания и депресия.