μόλυνση Omicron: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Καθώς οι λοιμώξεις της παραλλαγής Omicron του SARS-COV-2-ο ιός που προκαλεί Covid-19-συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, έχουν αναφερθεί ότι τα συμπτώματα, από ορισμένες απόψεις, είναι διαφορετικά από αυτά των παραλλαγών Delta. Τα συμπτώματα διαφέρουν πραγματικά; Τι πρέπει να προσέξετε;

Όλα τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. Ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ξεπερασμένες. Επισκεφθείτε το κόμβο Coronavirus για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Στις 26 Νοεμβρίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανέφερε μια νέα παραλλαγή SARS-COV-2, η οποία έγινε γνωστή ως Omicron.

Η παραλλαγή έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των υγειονομικών αρχών, διότι φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική και πιθανότητα να επανεμφανιστεί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επανεξέταση από ομοτίμους, μπορεί επίσης να είναι πιο σταθερή από τις προηγούμενες παραλλαγές και, ως εκ τούτου, να παραμένει σε μολυσματική κατάσταση σε επιφάνειες όπως το δέρμα και το πλαστικό για μεγαλύτερες περιόδους – πάνω από 16 ώρες.

Επιπλέον, υπήρξαν ανησυχίες ότι η Omicron μπορεί να παρακάμψει την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια Covid-19. Η Pfizer υποστηρίζει ότι τρεις δόσεις του εμβολίου του mRNA είναι σε θέση να εξουδετερώσουν το omicron σε εργαστηριακά πειράματα και ότι δύο δόσεις μπορεί να αποτρέψουν ακόμη σοβαρές ασθένειες μετά από μόλυνση με αυτή την παραλλαγή.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19, επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού μας.

Για τους λόγους αυτούς, οι χώρες παγκοσμίως λαμβάνουν διάφορα μέτρα και προφυλάξεις για να μειώσουν την εξάπλωση του Omicron μεταξύ των πληθυσμών τους.

Παρ ‘όλα αυτά, μέσα σε έναν κόσμο σε συνεχή κίνηση, μπορεί να είναι αδύνατο να το σταματήσουμε να εξαπλώνεται εντελώς. Κάποιοι προκαλούν αισιοδοξία μπορεί να είναι ότι διάφορες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι λοιμώξεις με αυτή την παραλλαγή τείνουν να προκαλούν ήπια συμπτώματα από εκείνες με προηγούμενες παραλλαγές SARS-COV-2, όπως το Delta.

Αλλά πώς μπορεί κάποιος να πει εάν έχει τη μόλυνση Omicron; Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά των λοιμώξεων με προηγούμενες παραλλαγές;

Ποια συμπτώματα προκαλεί το omicron;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) απαριθμούν τα πιθανά συμπτώματα μίας λοίμωξης SARS-COV-2 χωρίς να προσδιορίζουν μια παραλλαγή. Αυτά είναι:

  • πυρετός ή ρίγη
  • βήχας
  • Διακύμανση της αναπνοής ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κεφαλαλγία
  • Νέα απώλεια γεύσης ή μυρωδιά
  • Πονόκερο
  • Συμφόρια ή μύτη Runny
  • /li>

Ωστόσο, το CDC σημειώνει ότι αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική και οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν διαφορετικά συμπτώματα ή συνδυασμούς συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι ανεκδοτικές αναφορές σχετικά με τα κοινωνικά μέσα και άλλες πλατφόρμες υποστηρίζουν ότι πιο συγκεκριμένοι συνδυασμοί συμπτωμάτων χαρακτηρίζουν τις λοιμώξεις του Omicron.

Η μελέτη της Zoe Covid – που διεξάγεται από ερευνητές από την εταιρεία επιστήμης της υγείας Zoe και το King’s College London στο Ηνωμένο Βασίλειο – χρησιμοποιεί δεδομένα από περισσότερους από 4.000.000 συμμετέχοντες.

Η πρόσφατη ανάλυση της μελέτης στοχεύει να προσδιορίσει εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων μόλυνσης με την παραλλαγή δέλτα και των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων μόλυνσης με omicron.

συγκρίνουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μέσω της εφαρμογής μελέτης Zoe Covid από τους συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξέτασαν θετικά για το Covid-19 τον Οκτώβριο του 2021, όταν η Delta κυριάρχησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκείνους που εξέτασαν θετικά τον Δεκέμβριο του 2021 όταν είχε ο Omicron Γίνετε η κυρίαρχη παραλλαγή.

Η προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα που αναφέρθηκαν και στους δύο μήνες ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια: μια ρουγιά, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν έντονες διαφορές στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πιθανόν να προκαλούνται από τις δύο παραλλαγές SARS-COV-2.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα που αναφέρθηκαν, οι επιστήμονες της Ζωής σημειώνουν επίσης ότι η απώλεια της οσμής και της γεύσης φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή μεταξύ των ανθρώπων που δοκιμάζουν πρόσφατα θετικά για το Covid-19.

επηρεάζει τους πνεύμονες;

Τα ιατρικά νέα σήμερα μίλησαν με τον Δρ David M. Cutler, οικογενειακό γιατρό στους συνεργάτες του γιατρού του Αγίου Ιωάννη στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συμβουλές των γιατρών σχετικά με τα συμπτώματα μιας λοίμωξης omicron.

Ο Δρ Cutler επανέλαβε ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να μην ξεχωρίζουν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, σε σύγκριση με σημάδια μόλυνσης με προηγούμενες παραλλαγές.

«Η ποικιλία των συμπτωμάτων που παρατηρείται με το Omicron είναι η ίδια με τις άλλες παραλλαγές SARS-COV-2», ανέφερε. «Φαίνεται αρκετά αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την ίδια παραλλαγή μπορεί να βιώσουν αρκετά διαφορετικά συμπτώματα. Κάποιοι παίρνουν ρινική νοημοσύνη, άλλοι πονοκέφαλο, μερικές φορές πόνους του σώματος, και άλλοι παίρνουν πονόλαιμο. »

Ωστόσο, σημείωσε, «οι εορταστικές λοιμώξεις των πνευμόνων φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό με το omicron από τις προηγούμενες παραλλαγές».

που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές, το Omicron μολύνει κατά προτίμηση την ανώτερη αναπνευστική οδό. Αυτό μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τον διευθυντή του περιστατικού Abdi Mahamud.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες μελέτες που επισημαίνουν ότι το Omicron μολύνει το άνω μέρος του σώματος. Σε αντίθεση με τους άλλους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία «, λέει, αν και προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Πώς μπορείτε να ανιχνεύσετε λοιμώξεις omicron;

Υπήρξαν επίσης κάποιες ανεκδοτικές αναφορές ότι οι πλευρικές δοκιμές ροής – επίσης γνωστές ως LFTs – μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην ανίχνευση της παρουσίας μόλυνσης Omicron.

Τέτοιες δοκιμές, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν στο σπίτι, βασίζονται σε δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη, το λαιμό ή και τα δύο και προορίζονται να ανιχνεύσουν ορισμένα ιικά αντιγόνα, τα οποία υποδεικνύουν την παρουσία μίας ιογενούς λοίμωξης.

Σύμφωνα με τον Dr. Cutler, «οι δοκιμές ροής [L] είναι εγγενώς ανακριβείς [επειδή] [t] hey μην ανιχνεύετε χαμηλά επίπεδα ιού καθώς και δοκιμές PCR».

δοκιμές RT-PCR, ή PCR για σύντομο χρονικό διάστημα, βασίζονται σε δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη και το λαιμό ενός ατόμου. Αυτά τα δείγματα, ωστόσο, υποβάλλονται σε εργαστηριακές δοκιμές, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν εάν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια SARS-COV-2. Οι δοκιμές PCR είναι πιο ευαίσθητες και γενικά διατηρούνται ως πιο ακριβείς.

Οι δοκιμές για γενετικούς δείκτες μπορούν επίσης να αποκαλύψουν, πιο συγκεκριμένα, την παραλλαγή SARS-COV-2.

Ορισμένες υπηρεσίες υγείας, όπως ο Οργανισμός Υγείας της Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσαν ότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα LFTs θα πρέπει να ανιχνεύσουν λοιμώξεις με οποιαδήποτε παραλλαγή SARS-COV-2 στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εργαστηριακή αξιολόγηση των συσκευών πλευρικής ροής που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το UKHSA υποδηλώνει επίσης ότι η LFTS ανιχνεύει το Omicron τόσο αποτελεσματικά όσο οι προηγούμενες παραλλαγές.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε μια ήπια λοίμωξη omicron;

Τι συμβαίνει εάν μολυνθεί με την παραλλαγή του Omicron και τα συμπτώματα είναι αρκετά ήπια ώστε να μην απαιτούν νοσηλεία; Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια ήπια λοίμωξη στο σπίτι;

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες φαρμάκων για το σπίτι για την πρόληψη ή τη θεραπεία [COVID-19]», σημείωσε ο Δρ Cutler.

Τα καλύτερα φάρμακα είναι παρόμοια με εκείνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία ήπιων συμπτωμάτων γρίπης ή κρύου: τρέφεται. Πάρτε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε τον πονοκέφαλο, τους πόνους του σώματος ή τον πυρετό. Αποφύγετε μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη, η ιβερμεκτίνη, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, που δεν έχουν γνωστή αξία και μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις. »

– Δρ. David M. Cutler

Συμβουλές για την πρόληψη

Όπως λένε, ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, έτσι λαμβάνοντας μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και Οι αγαπημένοι μας από το να μολυνθούν με Omicron ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή SARS-COV-2 είναι η καλύτερη προσέγγιση.

«Η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη της μόλυνσης με οποιαδήποτε παραλλαγή SARS-COV-2 είναι μια προσέγγιση πολλαπλής τεχνικής», εξήγησε ο Δρ Cutler. «Μου αρέσει να το ονομάζω μια προσέγγιση» ελβετικού τυριού «.»

«[j] ust Όπως χρειάζεστε πολλά στρώματα ελβετικού τυριού, ώστε να μην μπορείτε να δείτε κανένα ζαμπόν μέσα από τις τρύπες τυριού σε ένα σάντουιτς, χρειάζεστε πολλαπλούς τύπους προστασίας για να αποφύγετε το [Covid-19] . Καμία τεχνική προστατευτικής προστασίας δεν είναι 100% αποτελεσματική. Τα εμβόλια, οι μάσκες, η απομάκρυνση, ο εξαερισμός και η αποφυγή ασθενών ή μη εμβολιασμένων ανθρώπων είναι όλα σημαντικά και αποτελεσματικά για να σας εμποδίσουν να λάβετε μια λοίμωξη. Και η απομόνωση όταν μολύνετε είναι κρίσιμη για να σας εμποδίσει να εξαπλωθεί ο [ιός] σε άλλους. »

-David M. Cutler

Για ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Covid-19, κάντε κλικ εδώ.

  • Δημόσια υγεία
  • μολυσματικές ασθένειες/βακτήρια/ιούς